Brug for support?

Store visioner kræver solide materialer

Store visioner kræver solide materialer

08-01-2018
I en ny bydel i svenske Linköping finder man BRF iValla. Det er et helt unikt træhus, hvor alle faste installationer er lagt i gulvet. Det betyder, at det er nemt at flytte rundt på badeværelse, køkken og andre rum i takt med at livet forandrer sig. Hvilket livet som bekendt gør. Projektet er blevet nomineret til Årets Byggeri i 2018 og fermacell har leveret fibergipsplader til både loft- og vægløsninger.

Det lyder næsten som en fjern Villa Villakulla-Pippidrøm at installere sit badekar i soveværelsesgulvet. Eller at bytte rundt på døre og vinduer, som det passer dig. Men det er faktisk virkelighed i iValla-huset, som ligger i Linköping i Sverige. Det består af 22 superfleksible lejligheder og lokaler, skabt af arkitektkontoret Omniplan.

Arkitekt og bygherre Staffan Schartner siger:

- Vores vision har været at skabe at et helt nyt bud på, hvordan man kan tænke holdbarhed i bygninger.

Fleksibilitet og kvalitet

iValla består af en robust trækonstruktion, og konceptet handler om at gøre det konstruktivt og installationsteknisk enkelt at ændre på alt udenom bygningens kerne og på den måde få et ambitiøst holdbarhedsniveau.

Byggematerialernes kvalitet er vigtig i den sammenhæng, men det behøver ikke at være synonymt med, at regningen løber løbsk.

-Blot fordi man har valgt materialer med høj kvalitet betyder det ikke nødvendigvis, at det bliver dyrere, siger Staffan Schartner, og fortsætter:

- Når vi valgte fibergipsplader fra fermacell til de sænkede lofter, så betyder, det at vi kun har brug for at bruge én plade frem for to plader. Det er både økonomisk fornuftigt og har gjort selve udførelsen lettere. Dertil er fermacell skruefast, og det betyder, at vi kan skrue direkte op på fermacells fibergipsplader.

At bygge til fremtiden

Når man skal bygge til fremtiden, og man ikke ved, hvad den kommer til at bringe – så er det vigtigt, at man garderer sig mod de problemer, som kan opstå med tiden. For Staffan Schartner er fordelene ved at bygge med fermacell åbenlyse:

- Under selve byggeprocessen har det været en fordel med fermacell-plader, fordi vi har kunnet skrue dem direkte i væggenes træskelet, hvilket man ikke kan med almindelig gipskarton. Det har vi selvfølgelig sparet tid og penge på. En anden vigtig fordel er, at fibergips er modstandsdygtig over for fugt, hvilket mindsker risikoen for skimmelsvamp.

Vinderen af Årets Byggeri i vores naboland udnævnes den 19. marts 2018 i Stockholm.

×