Brug for support?

Fibergips med styrke til Hermans store publikum

Fibergips med styrke til Hermans store publikum

22-06-2014
Fermacell fibergipsplader har som indvendig vægbeklædning sikret teater- og kulturhuset Hermans i Aarhus en flot og robust løsning, der samtidig har en fordelagtig økonomi. Den slidstærke fibergips giver med et enkelt lag de samme fordele som traditionelle 2-lags løsninger i kartongips – og har samtidig sparet mange timers montering.

Teater- og kulturhuset Hermans i Tivoli Friheden, Aarhus, blev indviet i påsken 2013. Salen kan rumme et publikum på 800 siddende på en tribune eller 1400 stående på gulvet. Desuden har Hermans en foyer med en 25 meter lang bar og loungeområde.
- En af udfordringerne ved byggeriet var den indvendige indretning. Væggene skulle være robuste og slidstærke, hvor publikum færdes, og samtidig tage hensyn til akustikken. Det er vigtigt, når man som kulturhus har et stort antal gæster og arrangementer, fortæller bygningskonstruktør Henrik B. Lund, der er indehaver af entreprenørfirmaet Bundgaard Byg, som har haft til ansvar at udføre den indvendige beklædning af fibergipsplader hos Hermans.
Fibergips kræver kun ét lag
- Vi havde relativt frie hænder med hensyn til valget af konstruktioner og overflader. Løsningen i salen blev, at der skulle fibergips på de nederste 2,5 meter og træbeton videre op. Fibergipspladerne blev valgt, fordi de er robuste, slidstærke og i øvrigt nemme at arbejde med, mens træbetonen har gode akustiske egenskaber.
Fermacell fibergips består af 80 pct. gips og 20 pct. papirfibre. De naturlige råstoffer blandes med vand og presses under højt tryk til en homogen masse – helt uden tilsætning af bindemidler. Resultatet er stærke plader, der samtidig er brandhæmmende, og som kan bestilles på specialmål såvel som i småformater.
- Pladerne, der ligeledes beklæder hele Hermans foyer, er på grund af deres stærkere konstruktion lidt tungere og mere håndteringskrævende end almindelig gips. De har dog den store fordel, at der kun skal monteres ét lag. Det sparer mange arbejdstimer i forhold til to lag traditionelle gipsplader, fortæller Henrik B. Lund.
Klarede en presset tidsplan
Sammen med Gjøde & Povlsgaard Arkitekter udarbejdede Bundgaard Byg arbejdstegninger med fokus på et flot og karakteristisk byggeri samtidig med, at konstruktionerne holdt sig inden for de økonomiske rammer. Og tidsplanen var stram:
- Fra råhuset stod klar med tag, ydervægge, vægge og nogle få skillevægge inden i, var der kun tre en halv måned til indvielsen. Så der var virkelig pres på, men det hele lykkedes, og Hermans kunne åbne for publikum til tiden, slutter Henrik B. Lund.

×