Brug for support?

Fibergips sætter skub i opførelsen af ny daginstitution

Fibergips sætter skub i opførelsen af ny daginstitution

05-12-2018
Totalentreprenøren på det nye børnehus Elmehøjen i Hørning, Skanderborg, har valgt fibergips frem for betonelementer til institutionens nye vægge. Det har vist sig at være en rigtig god beslutning, som betyder, at de 112 børn og 24 ansatte kan flytte ind til tiden.

I den østjyske by Hørning opfører Skanderborg Kommune et nyt børnehus ved navn Elmehøjen. Bygningen består af asymmetriske saddeltagshuse, der tilsammen danner en trebenet stjerne med et fællestorv centralt i bygningen.

Institutionen er tegnet af arkitektfirmaet Frost Larsen A/S og består af en række miljøvenlige materialer, som giver børnene de bedste rammer til leg og udfoldelse. Et af materialerne er de bæredygtige fibergipsplader fra producenten fermacell. Det er en løsning, som har skubbet massive betonelementer af vejen:

- Elmehøjen var projekteret med betonelementer til de indvendige skillevægge og bagmuren. Vi foreslog fibergipsvægge i stedet; dels pga. leveringstiden, og dels fordi der er en lang række egenskaber ved produktet, som betonen ikke kan leve op til. Den beslutning har vist sig at redde institutionen fra en senere aflevering, fortæller John A. Laursen. Han er partner og byggeleder i tømrer-, murer- og kloakmesterfirmaet John A. Laursen A/S, som er totalentreprenør på projektet.

Fibergipspladerne består af 80 % gips og 20 % papirfibre, der blandes med vand under højt tryk og derefter presses sammen. Et resultat, der opnås uden brug af bindemidler.

Hurtigere proces med fibergips
Afleveringsfristen for det nye børnehus er den 30. januar 2019. Men i udbudsfasen viste flere af tilbuddene, at projektet ville blive forsinket ved brug af beton grundet de lange leveringstider på materialet. Det er ikke et problem med fibergips:

- Fibergipspladerne kan leveres hurtigt, og vi slipper for en masse besvær, som betonen ellers ville føre med sig. Monteringen er væsentligt hurtigere, vi kan klare arbejdet med egne tømrere, og der er større fleksibilitet ved ikke at skulle støbe installationerne i væggene med det samme. Det betyder, at vi afleverer projektet til tiden. Måske før tid, forklarer John A. Laursen og fortsætter:

- Jeg er stor fan af fibergips. Løsningen er klart bedre end almindelig gips, som ikke er stærk nok. For eksempel kan skivevirkningen nemmere overholdes ved fibergipsen, mens vi også kan imødekomme de nødvendige udtræksværdier.

Løsningen sikrer endvidere, at der spares ca. 100 mm vægtykkelse på alle ydervægge. Det giver børn og ansatte ca. 12 kvm mere at boltre sig på sammenlignet med anvendelsen af beton.

Slagfast løsning til vild leg
De fysiske rammer på en daginstitution som Elmehøjen skal selvsagt kunne tåle lidt af hvert: Børnenes vilde leg, som til tider sætter de materielle løsninger på hård prøve. Det betyder blandt andet, at bygningens vægge skal være stærke og kunne modstå stød, slag og andre ’knubs’ fra de mange legende børn.

- Skanderborg Kommune oplyste specifikt i projekteringen, at de ikke ønskede traditionelle gipsvægge. De er for bløde til at kunne holde i et miljø som dette. Det er en anden sag med fibergips, som på trods af sin lethed er meget slag- og skruefast. Helt bestemt en løsning, som lever op til de høje krav, siger John A. Laursen.

fermacells fibergips monteres i ét lag. Med en tykkelse på 12,5 mm kan løsningen i ophæng 30 cm fra væggen bære op til 30 kg uden plugs og 50 kg med plugs.

- Med vores fibergipsplader får man alle fordelene ved lette vægge uden at gå på kompromis med styrken. Vi er faktisk så sikre på, at pladerne kan tåle daglige stød og knubs i institutioner som Elmehøjen, at de kommer med en 20 års brudgaranti, supplerer fermacells salgschef Hans Kjøller afsluttende.

×